Piața imobiliară în 2023, Cluj

Publicat

E dificil să se facă predicții precise despre piața imobiliară în 2023, deoarece este influențată de mulți factori cum ar fi: condițiile economice, ratele dobânzilor și politicile guvernamentale, iar mai nou de factori externirăzboiul din Ucraina si criza energetică. Acestea fiind spuse, există câteva tendințe care ar putea avea un impact asupra pieței imobiliare în viitor. Cererea de locuințe ramane puternica in 2023, iar oferta beneficiază de inertia din 2022, cel putin in sectorul constuctiilor noi.


Factori de influență

1. Schimbări demografice: Schimbările în mărimea și compoziția populației pot afecta cererea piața imobiliară în 2023pentru diferite tipuri de bunuri imobiliare.
2. Condiții economice: O economie puternică poate duce la o creștere a cererii de bunuri imobiliare, în timp ce o economie slabă poate duce la o scădere a cererii.
3. Ratele dobânzilor: Ratele mai mari ale dobânzii pot face mai scump pentru oameni să împrumute bani pentru a cumpăra bunuri imobiliare, ceea ce poate avea un impact asupra cererii.
4. Politici guvernamentale: Modificările legilor sau reglementărilor fiscale legate de bunurile imobiliare pot afecta, de asemenea, piața.

Este important să rețineți că piețele imobiliare pot varia semnificativ în funcție de locație, deci este întotdeauna o idee bună să cercetați piața specifică care vă interesează.

Cererea

In Cluj cererea pare că va rămâne destul de puternică, doar că dacă în ultimii doi ani achizițiile s-au făcut preponderent cu cash (fără credit), ceea ce a făcut ca cererea să fie mai mare decât oferta. Acum se vede ca apetitul cumpărătorilor deținători de cash a scăzut, iar achizitiile cu credit stangează, ceea ce a dus la scăderea cererii.

Cumpărătorii fără cash se vad nevoiți să accepte un avans mai mare la contractarea unui credit și o dobânda mai mare. Cu toate acestea inflația e in avantajul acestei categorii de cumpărători, depinde doar de negocierea tipului de credit si a tipului de dobânda cu banca. Creditorul/banca/instituția finanțatoare va dori un risc mai mic, la fel si debitorul finanțat de bancă.

Banca va evalua riscul de neplata a ratelor, iar proprietarul va evalua riscul de volatilitate a dobânzii, acesta fiind expus la doua tipuri de risc: (i) riscul valutar pentru ca in piață imobiliara moneda de referința este EURO, (ii) riscul volatilității dobânzii, caz in care va trebui sa decidă intre o dobândă fixă sau variabilă.

Tranzacțiile

Tranzacțiile vor continua într-un ritm mai lent ca pana acum, depinzând de (i) apetitul cumpărătorilor de portofoliu – pentru închiriere – si (ii) de dorința vânzătorilor de a accepta un discount la preturile din 2022. Din păcate Clujul pornește de foarte sus fata de alte orașe. Un preț mediu de 2400 EUR/mp este extrem de ridicat într-o piață volatilă.

Estimăm că în 2023 oferta de apartamente de EUR 100.000  s-ar putea întâlni cu cererea pentru categoria de cumpărători cu un venit pe familie de aproximativ de 10.000 lei lunar, care pot avea un grad de îndatorare de 40% la creditele in lei, la apartamente situate undeva intre EUR 90.000 si EUR 120.000. Această estimare este extrem de empirica, pentru ca nu tine seama de restul datoriilor gospodăriei: mașina, carduri de credit, credite de nevoi personale, etc.

Asadar piata imobiliara în 2023 se poate să se stabilizeze și sa devină matură prin eliminarea treptată a factorului speculativ.

Va asteptam la Grup de Lux

Pentru o discuție mai aprofundată despre piață și lămuritoare va așteptăm in vizita. Echipa REMAX Grup de Lux va stă la dispoziție.