Strategia de cumpărare a unui imobil

Strategia de cumpărare a unui imobil

Publicat

1. Determină nevoia

Decizia de a cumpăra un imobil este foarte importantă și are implicații pe termen lung. O locuință departe de școli și magazine, sau pe o stradă cu mult zgomot și vecini de calitate îndoielnică, lipsa infrastructurii sau a utilităților, calitatea slabă a construcției ca să le enumerăm pe cele mai evidente, poate crea o problemă pe termen lung în familie. Aceste efecte se amplifică dacă locuința a fost cumpărată cu credit.

Împreună cu Grup de Lux poți găsi locuința ideală pentru familia, bugetul și nevoile tale.

2. Stabilește sursa de finanțare

Statistic vorbind numărul celor ce pot achiziționa o proprietate plătind prețul acesteia din resurse proprii, este unul extrem de mic. În cazul achiziționării locuințelor aproape 2/3 din cumpărători achiziționează locuința folosind o structură care combină resursele familiei cu credit de la bancă.

În cazul investițiilor în imobile, fie că sunt pentru crearea unui venit recurent din chirii, fie că sunt pentru nevoile firmei, creditul bancar are un rol și mai mare. Investițiile în imobile (terenuri, hale, birouri) sunt investiții care se amortizează în 20-25 de ani. Prin urmare, un cumpărător va dori să folosească cât mai puțin capitalul propriu și să folosească cât mai mult credit la achiziția de imobile pentru a putea amortiza capitalul propriu într-un timp cât mai scurt și a crea un randament cât mai ridicat pentru acesta.

Înainte de a lua decizia de a cumpăra, înainte de a merge la vizionări, înainte de orice, vizita la bancă este fundamentală pentru că ajută la stabilirea valorii totale a imobilului pe care putem să ni-l permitem să-l cumpăram. Ne răspunde la întrebarea pentru câți ani ne îndatorăm și ne forțează să luăm decizia de a cumpăra după ce am făcut o cercetare de piață riguroasă.

3. Întâlnește-te cu agentul tău de la Grup de Lux

Odată ce ai stabilit nevoia, bugetul și sursele de finanțare, Grup de Lux îți pune la dispoziție o bază de date cu imobile în căutare de cumpărători din sistem și din afara lui. Agentul tău va face o selecție pe baza cererii tale și va organiza vizionări la imobilele din lista scurtă în funcție de cerințele tale: zonă, tipul construcției, numărul de camere/încăperi, dimensiuni/configurație, suprafață, gradul de confort, amenajări, utilități etc.

Verifică starea imobilului, vorbește cu vecinii, întreabă despre costurile anuale de întreținere, verifică instalațiile, infrastructura și existența obiectivelor de interes pentru tine și familia ta: școli, grădinițe, acces la transportul în comun, locuri de parcare, etc.

Dacă îți place imobilul oricare dintre aceste lipsuri poate genera un motiv de negociere a prețului cerut.

4. Fă o oferta!

Chiar dacă în piața din România „a face o ofertă” nu este ceva uzual, recomandăm tuturor cumpărătorilor de a face o ofertă scrisă. Să luăm următorul scenariu: îți place imobilul, are câteva lipsuri pe care le poți accepta și vrei să cumperi. Pasul cel mai logic este să comunici prețul oferit, în scris pentru a da greutate ofertei tale.

În oferta scrisă e bine să propui un calendar de achiziție (în cazul în care ai nevoie de aprobarea băncii), care să includă o dată pentru semnarea ante-contractului și plata avansului și o dată pentru semnarea contractului final și a plății. De asemenea poți cere ca anumite lipsuri ale imobilului să fie corectate într-un anumit termen, aceasta constituind o condiție suspensivă a antecontractului.

Agentul tău de la Grup de Lux te va ghida în întregul proces și te va reprezenta în fața vânzătorului, notarului și te va ajuta în relația cu banca.