Noutăți legislative – proprietate de închiriat!

Publicat

Dacă aveți o proprietate de închiriat, nu uitați că de la 1 ianuarie 2023 unele lucruri se schimbă!

Incepand cu data de 01 ianuarie 2023, conform prevederile O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, redevine obligatorie inregistrarea la organul fiscal competent a contractelor de inchiriere. Iar contractele de inchiriere incheiate dupa 1 ianuarie 2023 trebuie inregistrate la ANAF în cel mult 30 de zile.

De acum înainte, au intrat în vigoare câteva modificări importante în domeniul impozitării chiriilor, așa că aveți câteva lucruri de făcut din punct de vedere fiscal.

Ceea ce trebuie să știe toți contribuabilii care obțin venituri din chirii este că trebuie să le declare la ANAF și să plătească impozit și contribuții sociale. Sunt 4 lucruri importante de reținut:

1) Înregistrarea contractului la Fisc este acum obligatorie și se va face în termen de 30 de zile! Simpla ștampilă aplicată de ANAF pe contractul înregistrat îl face executoriu.

2) În cazul contractelor de închiriere în vigoare la 1 ianuarie, înregistrarea la autoritățile fiscale trebuie finalizată până la 30 martie 2023.

3) Cota de impozitare de 10% din valoarea brută a chiriei rămâne neschimbată, dar prin eliminarea cotei forfetare de 40%, impozitul real devine de fapt mai mare (de exemplu, dacă valoarea brută a chiriei este de 5 mii de lei, în loc să plătiți 400 de lei cota forfetară, veți plăti în jur de 500 de lei).

proprietate de închiriat 2023

4) Impozitul pe venit va trebui să fie plătit până la 25 mai 2023!

Acest lucru se poate face de la distanță sau personal la ghiseu. In ambele cazuri există prevederea care permite ca imputerniciti ai proprietarului să depune declaratiile necesare.

Cerere pentru înregistrarea contractului de chirie!