Strategia de vânzare a unui imobil

Strategia de vânzare a unui imobil

Publicat

Obiectivul vânzătorului: să obțină un preț cât mai bun într-un timp cât mai scurt

1. Comparația - Cumpărătorii compară proprietățile vizionate cu celelalte proprietăți de pe piață

Inevitabil cumpărătorii vor compara case diferite pentru a le determina valoarea. Dacă vânzătorul ar fi în locul cumpărătorului ar proceda la fel, nu?

  • Dacă două sau mai multe case de aceeași mărime sunt pe piață în aceeași zonă și la același preț, cea care se află într-o condiție mai bună se va vinde probabil prima. Prezentarea vinde: un interior ordonat și aranjat va atrage atenția cumpărătorului și îl va determina să aleagă casa cea mai aspectuoasă din punct de vedere estetic. O casă cu un interior neîngrijit, dezordonat va încuraja cumpărătorul să facă o ofertă mai mică.
  • Dacă există pe piață două sau mai multe case de aceeași mărime, la același preț, în aceeași condiție, cea poziționată mai bine se va vinde probabil prima.
  • Dacă există pe piață două sau mai multe case de aceeași mărime, în aceeași zonă, în aceeași condiție, cea cu cel mai bun preț se va vinde probabil prima.

Exemplele de mai sus sunt, într-o măsură foarte mare, pilonii pe care se fundamentează decizia de cumpărare.

2. Expunerea - sau bate fierul cât e cald. Cel mai mare interes față de o proprietate se manifestă în primele săptămâni de la listare

Cel mai mare interes față de o proprietate nou listată se va manifesta în primele 3-4 săptămâni de la listare, până când se listează altă proprietate similară. Toate ofertele de vânzare se află in concurenta cu proprietățile existente sau care vor exista pe platforma de listare.

Evident cele mai bune oferte de cumpărare vor apărea în această perioadă. Ca o regula de bază, cumpărătorii care vor viziona proprietatea în primele săptămâni de la listare sunt cei care au experiență, știu ce vor și ofertele lor sunt de obicei serioase. Aceștia se află pe piață de suficientă vreme să știe ce își doresc, ce buget au și ce li se potrivește.

Acești cumpărători înțeleg foarte bine procesul de cumpărare și sunt gata de acțiune.

După această perioadă inițială de 3-4 săptămâni, singurele persoane care vor mai viziona proprietatea sunt cumpărătorii noi din piață, numărul de vizionări va scădea. Rezultatul pentru vânzător este ca va trebui sa repoziționeze prețul proprietății sau să o delisteze.

3. Cu cât prezența în piață e mai lungă, cu atât scade valoarea

Prețul de listare este în general considerat a fi un factor major în perioada de expunere/staționare pe piață a unei oferte. Studiile arată că un preț mare generează o perioadă mai îndelungată de staționare pe piață.

4. Prețul corect creează premisele unui „război” al ofertelor

Dacă o locuință e supraevaluată va face ca locuințele similare din piață să pară mai ieftine și asta va ajuta la vânzarea casei vecinului, în timp ce casa ta va rămâne nevândută, iar în final va determina o scădere a prețului acesteia. Dacă prețul e prea mic vei ajunge să pierzi din profit fără sa fie nevoie.

Stabilirea prețului corect pentru o locuință este o artă care ține cont de: mișcările pieței, cererea și oferta de imobile similare, starea imobilului, vecinătatea, accesul la infrastructura socială și evident poziția, poziția, poziția! Agentul tău RE/MAX și asociatul nostru la Grup de Lux va ține cont de toți acești factori când va recomanda strategia de stabilire a prețului.

Piramida prețurilor arată efectul poziționării proprietății în piață și ne poate da o idee de cât de mulți potențiali cumpărători poate atrage. Dacă o proprietate este evaluată la valoarea de piață, va atrage în mod probabil puțin peste jumătate din potențialii cumpărători din piață.

Dacă prețul cerut este cu puțin sub prețul pieței atunci vor fi mai mulți cumpărători iar RE/MAX Grup de Lux va putea organiza o licitație de oferte în favoarea clientului cumpărător pentru a obține de a piață cel mai bun preț.